Archives

50 Fifty DTC Office Building

50 Fifty DTC is a unique tower that contains a six-story office building above eight levels of parking (two underground) in the Denver Tech Center of Colorado. The area is known for its typical suburban office complex featuring buildings set among a sea of asphalt parking lots and expansive lawns. With the densification of the area the client wanted something different and design inspired by nautical nuances. The office building’s design was driven by a desire to express a strong sense of style on a highly visible property. Every material selected for the construction of 50 FIFTY was considered with only quality and performance in mind. From the handpicked granite to local artwork adorning the hallways, there were no short cuts taken, only design excellence.

The 50 Fifty DTC office building employs floor-to-ceiling performance glass, and strategically placed light wells to both maximize site effectiveness and promote workplace wellness and sustainable design. 100% covered, secured parking at 3.5 spaces per 1,000 SF, Common Conference Room, Collaborative Lounge and Work Space Areas, State-of-the-Art Fitness Center, Secure Bicycle Storage & Mechanics Station, all with expansive views and high-end finishes appeal to companies who want the amenities and style of an urban location.

Bomanite Licensee, Colorado Hardscapes’ scope of work was concentrated on the building’s grand porte-cochère. Tucked beneath a series of V-shaped structural members, the design creates a dramatic entry and is intricately articulated with lighting both above and below to resemble the motion of waves lapping against a vessel. Guests are greeted with a direct view into the marble-lined lobby through the elegant interior glass curtains. An adjacent terrace offers a semi-private garden level space.

The architects plan called for Bomanite’s Sandscape Refined Exposed Aggregate System, using a white Color Hardener and combining locally-sourced aggregates with crushed mirror glass to resemble the sun reflecting off the water for the curbs and walkways. The design called for a great deal of precision related to saw cuts both as joints and aesthetic elements. Saw-cut joints radiate toward the building in diverging rays and special, radius-cut joints were fit-out with illumination to mimic the undulating LED lights integrated overhead. Recognizing the difficulties with delivering a uniform finish with the Bomanite Sandscape Refined System on complex, curved, and multi-level surfaces, Colorado Hardscapes worked to address this challenge with additional technical training and multiple testing to produce the expected quality and hi-end result. The detailed walkways and curbs seamlessly match the interior décor which contrasts against the dark-grey Integrally Colored concrete broom finished drive lanes, creating a black-tie luxury experience.

Bomanite Sandscape Refined is an architectural exposed concrete with a very fine exposure depth. The Sandscape Refined System utilizes specialized concrete mix designs, dry shake color hardener and/or integral color, topical treatments and advanced application procedures to produce a finished product that showcases the fine aggregate. The final product is a unique alternate to other decorative concrete finishes that produces a monolithic concrete slab with a low life cycle cost due to the pre-aged nature of the surface.  Bomanite Sandscape Refined is suited for exterior applications both new construction and major renovation projects. Bomanite Sandscape Refined is a perfect choice anywhere that improved wear resistance for light- to moderate-duty vehicular or foot traffic combined with an architectural finish is necessary. Due to the use of Bomanite Color Hardener, these highly durable surfaces are available in a multitude of colors, including cost effective light-reflective formulations that may not require the use of white cement to reduce heat island effect.

This Nautical themed office complex with its floor-to-ceiling glass, natural light that fills every office and core space, environmentally friendly products, water saving landscape design, creates an extremely energy efficient building. The sustainable design, materials and construction allow 50 Fifty to seek LEED Gold certification with this stunning sophisticated design.

Colorado Hardscapes won the 2018 Best Bomanite Exposed Aggregate System Silver Award for their precision and technical installation.

DELO – Downtown East Louisville

As the owner, RMCS, planned a new development just to the east of historic downtown Louisville, Colorado, he secured the services of PCS Group who in turned designed walls, plazas, sidewalks and streets with distinctive concrete paving. PCS worked closely with Bomanite Licensee, Colorado Hardscapes to develop the color scheme, texture and finish of each area to be its own unique look, but as an overall development to be outstanding. The seat walls, planter walls and concrete columns received a custom Bomanite Sandscape Refined Exposed Aggregate finish using Cappuccino Color Hardener with flecks of mirror glass and blue glass. The wall sparkle as you walk by reflecting the sun’s light.

Plazas were poured with San Diego Buff Integral Color and uncolored concrete, with the majority of the areas having a Bomanite Sandscape Textured Exposed Aggregate finish, but some accent areas using a broom finish to really set off the textural differences in the concrete. The main drive through the development included black sand added to the San Diego Buff concrete mix to again achieve a unique look yet tying it together with the plazas. Seeded glass and rock was used as accent bands and crosswalks.

Integrating trench drains, truncate domes and tree grates, along with thousands of feet of sawcut joints resulted in an outstanding streetscape that sets DELO apart from many other municipal developments.

Mesquite Rotary Club – Grove of Honor

Together with the Mesquite Rotary Club, Bomanite Licensee, Texas Bomanite completed an area of reflection to honor exemplary members of the Rotary Club featuring three natural stone vertical elements with bronze commemorative plaques, park benches and a large “Rotary International” logo in the center of Debusk Park. Debusk Park is a 42.5-acre park featuring a 1.44-mile walking/running trail, 2 playgrounds, a baseball field, 2 large pavilions with 18 picnic tables, and ample open space.

The sidewalks that lead into the Rotary Club Grove of Honor are made of stamped and stained concrete using the Bomacron Running Bond Used Brick pattern and Bomanite Desert Tan Stain. These sidewalks lead visitors to the benches. The next finish completed was an Exposed Aggregate Sandscape Refined System in a Sand color and light exposure. It runs underneath the 3 stone vertical elements and a quarter of the way around the large “Rotary International” logo in the middle of the project. The remaining ¾ of the area directly bordering the logo is Sandscape Refined with Painted Desert color. Finally, the large “Rotary International” logo was created by sandblasting and staining in black the Rotary symbol, set against a Sandscape Refined background with a Brass color hardener. The entire area is surrounded by a 6” border in a Sand color hardener with a broom finish.

Rotary International, a worldwide organization of business and professional leaders, was established in 1905. The clubs in the organization provide humanitarian service, encourage high ethical standards in all vocations and help build goodwill and peace.

The Hilton Anatole Hotel Jade Waters Pool Complex

The Hilton Anatole Hotel is a landmark that spans 45 lush acres in the Dallas Design District just north of downtown. The hotel was constructed in 1979. The hotel has over 1600 guest rooms, ballrooms, five dining venues, a spa and health club, outdoor pool and 7-acre private Sculpture Garden. The hotel is host to many events, conferences, and conventions.

In 2015, Hilton broke ground on Jade Waters, a $20 million seasonal resort pool complex, utilizing 4 of the 7 acres of garden space. Jade Waters features a lazy river, two 180’ water slides, a children’s area and activity pool, leisure pool, swim-up bar and full-service restaurant. Cabanas and day beds are available in addition to the ample lounge seating. Jade Waters is exclusively for the use of hotel guests and health club members.

General Contractors, T&G Constructors, contacted Texas Bomanite in the Design Development phase of the project to work with Landscape Architecture firm TBG’s design team to provide finish options and budgeting to T&G Constructors. The hardscape portion of the project contains 60,000 square feet. Sample Boards of concrete finishes were provided to TBG prior to full-size mockups being constructed on-site. Two finishes from the Bomanite Exposed Aggregate Systems and three different colors were selected by TBG and Hilton from the jobsite mockups. The finishes were Bomanite Sandscape and Bomanite Sandscape Refined systems. The Bomanite Refined finish was also combined with a Bomanite Custom Imprint System to create a unique finish for the area of the project bounded by the Lazy River and referred to as the “Big Island”. This finish was also installed at the “Beach Entry” of the activity pool. The Imprint System combined with the Bomanite Sandscape finish simulates shifting sands on a beach.

Following approval of the mockups, the construction phase began. Due to unusually wet weather and soil conditions, the project had fallen behind schedule. T&G Constructors required an accelerated schedule to maintain the July opening date for the waterpark. This required crews to work six and seven day workweeks as well as holidays for several weeks. The congested site and wet soils presented another obstacle and required daily meetings with T&G Constructors Superintendents and their subcontractors for coordination of work areas as well as laydown areas. Recycled concrete fines was used in place of cushion sand to provide a better base on which to set forms and pour the concrete. Recycled concrete was also used to provide haul routes to get materials and equipment in and out of the site. The waterpark and garden opened in July of 2016 as scheduled.

Northside Christian Church

The Northside Church decided to reinvent their stretch of lawn as a dynamic new multi-purpose plaza, the primary goal was to create something special, whether it be for celebrating the birth of a child, affirming one’s faith or for friends and family gatherings and church events welcoming one and all. The church’s goal was to provide a place for people to connect – to their faith and to one another.

The church saw several different decorative concrete projects, reviewed several hard samples to select the final material. The final scope of work included 41,000 square feet of exposed decorative concrete flat work, 650 lineal feet of walls, and some 4,000 square feet of the Bomanite Custom Polished Concrete Patène Teres System in The Frappe House. Northside Christian Church ended up selecting a combination of the Bomanite Exposed Aggregate Systems; Sandscape Refined Antico finish in Bomanite Light Brown, and Bomanite Sandscape Texture in three colors to get the cohesive yet varied look they wanted in order to connect the exterior spaces.

To expand the range of interest and energize the plaza during daily use, The Frappe House, the new handcrafted coffee shop was built animating the baptismal pool and amphitheater seating. In all, the plaza design objectives were to connect the church’s primary entrance, the youth ministry center next door and the coffee shop while also servicing individual and group baptismal celebrations in a harmonious space. The design blends a lot of forms and walls, rock work and fire pits, along with both integrated and movable seating choices. Roll up garage doors and rough raw materials fill The Frappe House to capture contemporary design sensibilities common to many chain coffee shops.

The challenge was in working to accommodate a diverse program of possible uses and group sizes. Appropriate exterior spaces that accommodate many different groups and purposes also had to be fit into a relatively small area tucked between three structures of independent functions. Creating harmonious connections throughout the plaza while having a modern, socially contemporary design aesthetic led to the use of curvy linear patterns spiraling out from the baptismal pool in the center of the design. Radiating outward, the patterns form seating areas, viewing sections and gathering spaces as the plaza steps up from the baptismal pool toward each building. The use of curves allows the energy of each space to easily be focused on either the main building it serves or conversely toward the center during baptisms. The key to tying it all together was in the primary hardscape choice – Bomanite decorative concrete.